Starten op afstand bij MSML

Door Marcel Letink - 14 May 2021

Afgelopen jaar was anders dan anders. Ook voor ons. Want het thuiswerken en -blijven zorgden bij veel organisaties voor een toename in de digitalisering. En dat merkten wij in het aantal opdrachten dat we binnenkregen. Om die toenemende aanvragen aan te kunnen, breiden we ons team uit. Aan de hand van digitale sollicitaties en met werken op afstand. Hoe dat ging? We vroegen het een van onze nieuwste collega’s. 

Ook wij werken nu al meer dan een jaar zo veel mogelijk thuis. Dit was niet een hele lastig stap: als software- en applicatieontwikkelaar ligt onze focus op de digitale en online wereld en kunnen we onze werkzaamheden ook online uitvoeren. Maar met de toenemende vraag moesten we ons team uitbreiden. En digitale sollicitaties waren ook voor ons een onbekend terrein. Dat was voor iedereen even wennen. Barry ter Braak, onze salesmanager, deelt zijn ervaring.

Solliciteren op afstand

‘Online sollicitatiegesprekken waren nieuw voor me’ vertelt Barry. ‘Maar het is me eigenlijk wel goed bevallen. Het gekke van online gesprekken is dat je maar een deel van iemand ziet en gewoon bij iemand het huis in kan kijken. Maar dat moet je eigenlijk gewoon negeren: je bent in zo’n situatie beiden professioneel.’ Het sollicitatiegesprek verliep vervolgens heel normaal, zegt Barry. ‘Uiteindelijk is het ook gewoon een normale sollicitatie: je kleedt je op de situatie, moet goed voorbereid zijn en na afloop is het gewoon afwachten. Gelukkig mocht ik op tweede gesprek. Dat was op kantoor - netjes op afstand. Bij zo’n bezoek krijg je toch nog wat meer gevoel bij waar je uiteindelijk komt te werken.’ 

Starten op afstand

Barry klikte met MSML en begon in februari als salesmanager. Maar wel op afstand. En dat is vreemd: bij een nieuwe werkgever starten vanuit huis. We doen er daarom ook alles aan om nieuwe collega’s zich zo snel mogelijk thuis te laten voelen. Zo hebben we een flexibel schema waarmee iedereen toch nog even op kantoor kan zijn als dat moet. ‘In het begin kon ik 1 á 2 keer per week naar kantoor,’ zegt Barry. Handig voor een soepele overdracht én zo leerde ik de systemen kennen. Ook ontmoette ik ook zo een aantal van mijn nieuwe collega’s.’

Naast de dagen op kantoor, was er ook de online begeleiding. ‘Wekelijks sprak ik met Marcel (de managing director) in een werkoverleg. Daar maakten we tijd voor. Want als nieuwkomer loop je soms nog tegen dingen aan. Ook kan je dan sparren en kon ik mijn eigen ideeën en strategieën testen. Het mooie van een bedrijf als MSML is dat je daar ook de ruimte en kans voor krijgt!’ 

Collegiaal softwarebedrijf

Barry kent ‘sales’ en weet precies wat we als softwarebedrijf kunnen. Maar naar de technieken achter de applicaties die onze developers ontwikkelen, hoef je hem niet te vragen. ‘Ik weet wat we ontwikkelen en waar we opdrachtgevers in kunnen voorzien. Maar ik ben geen programmeur en schrijf geen codes. Dus als het technisch wordt, schakel ik een collega in.’ Gelukkig is iedereen hier heel collegiaal en leggen de programmeurs en developers me rustig uit wat ze bouwen. In normale woorden, zodat ik het ook begrijp.’Op dit moment doet Barry zijn werk dus vooral telefonisch en via video conferencing vanuit huis. ‘Maar ik kan niet wachten tot ik weer op pad kan en het mooie werk van MSML in persoon bij de bedrijven kan tonen.’

Tips voor online solliciteren

Barry is waarschijnlijk niet de laatste sollicitant voor wie de kennismaking online plaatsvindt. Hij deelt daarom graag een aantal tips: 

  • Kleed je gepast. Check hoe (in)formeel het bedrijf is en pas je kleding daarop aan. Dat is óók bij een digitale sollicitatie van belang. 

  • Houd je achtergrond netjes. In een opgeruimde ruimte zorg je bijvoorbeeld voor een rustigere uitstraling.

  • Zorg voor een goede internet verbinding. Je wil niet haperen of halverwege wegvallen.

  • Ken het bedrijf. Zorg dat je je van tevoren goed voorbereid. Je kan bij digitale gesprekken vragen of antwoorden opzoeken tijdens je gesprek, maar aan de andere kant van de lijn hebben ze dat door. Dus ken het bedrijf en probeer het gesprek zo natuurlijk mogelijk te houden.

De mooiste vacatures in Deventer

Bij MSML, het mooiste softwarebedrijf uit Deventer, zoeken we meer enthousiaste collega’s zoals Barry. Zo hebben we nog mooie vacature voor een Full stack developer, zoeken we de beste Senior front-end developer van Deventer en omstreken en is er nog een plek vrij voor dé React Native app developer. Bekijk de vacatures gerust even. Of bel voor meer informatie. Grote kans dat je Barry aan de lijn krijgt - kan hij je meteen wat tips meegeven!

Marcel Letink, Managing Director
Marcel Letink
Managing Director

Bij MSML staan we voor je klaar.

Kan jouw organisatie ook slimmer, sneller of efficiënter werken?