MSML bouwt mobiele apps met React Native

React Native biedt ontwikkelaars een basis om mobiele apps te bouwen voor iOS en Android. Bij MSML werken we achter de schermen al een tijdje met het open-source framework van Facebook. We leggen je in begrijpelijke taal uit wat de unieke kenmerken van React Native zijn, hoe het ontstond en waarom het geschikt is voor jouw project met MSML.

Zo ontstond React Native

Zoals de meeste goede ideeën ontstond React Native uit frustratie. Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook, zei in 2012: “De grootste fout die wij hebben gemaakt was inzetten op HTML in plaats van native”, en beloofde direct een betere mobiele ervaring. Ondertussen werkte Jordan Walke, een medewerker van Facebook, aan een manier om mobiele apps te bouwen met JavaScript.

Men besloot een hackaton te organiseren en een prototype te maken waarmee de onderliggende JavaScripts omgebouwd worden tot native apps. De eerste versie werd in 2015 uitgegeven. Facebook gebruikte React Native toen al zelf voor hun groepen en advertentie apps.

Hoe het werkt

React Native biedt ontwikkelaars de mogelijkheid om hun apps te schrijven in React, gebaseerd op JavaScript. In tegenstelling tot het Ionic Framework maakt React Native geen gebruik van HTML. Ontwikkelaars testen hun code en deze wordt vervolgens “omgebouwd” tot een app die werkt op zowel Apple iOS als Google Android.

De apps die in React Native zijn gebouwd, koppelen direct met je telefoon. Daardoor krijgen de apps toegang tot je camera, locatie en opslag. React Native apps wikkelen zich als het ware om de Javascript code van de ontwikkelaars en de zogenaamde ‘native’ functies in je smartphone.

React Native bij MSML

MSML begon al in 2012 met een sterke focus op web-technologie. De stap naar mobiele apps was dankzij het Ionic Framework vrij klein. Nu we sterk groeien en diversifiëren is de adoptie van React Native een logische stap in onze ontwikkeling als softwarebedrijf. De community is groot en de kwaliteit van de bronnen voor onze ontwikkelaars hoog. Facebook heeft bovendien maatregelen genomen om te zorgen dat toekomstige updates van het framework minder impact hebben op bestaande apps. Daarmee is het naar onze maatstaven nu echt geschikt om ingezet te worden bij onze opdrachtgevers.

Onze eerste succesvolle producten op basis van React Native rollen sinds eind vorig jaar van de band. Zo ontwikkelden we onder meer de app voor Lipton op basis van deze technologie. Wil je meer weten over de verschillen tussen React Native en Ionic? Lees onze blogpost.

Jasper Jorna, Lead developer & DevOps
Jasper Jorna
Lead developer & DevOps

Meer informatie?

Graag laten wij zien hoe wij te werk gaan.

Lees meer over Mobiele apps

Bij MSML staan we voor je klaar.

Kan jouw organisatie ook slimmer, sneller of efficiënter werken?