Onze hosting: open, duurzaam en persoonlijk

Door Jasper Jorna - 17 March 2022

Wij doen er alles aan om de beste service en kwaliteit te bieden. Ook in het beheer van onze software. Daarom hebben we onze stack met zorg en aandacht samengesteld. Zo houden we het efficiënt, veilig en duurzaam. Precies zoals wij het graag zien. In deze blog vertellen we je alles over de kracht van de samenstelling van onze stack. 

Onze tech stack is zorgvuldig samengesteld. Alle technologieën zijn op elkaar afgestemd en sluiten aan op onze missie en visie. Om dit klaar te kunnen spelen hebben wij in onze stack zowel de programmatuur als de hosting zorgvuldig gekozen. In deze blog lees je hoe onze stack inzet op:

  • Privacy

  • Snelheid

  • Duurzaamheid

  • Persoonlijke aanpak

Wat is een tech stack eigenlijk

Een tech stack (of: development stack) is de verzamelnaam voor de codeertalen, technologieën en servers waarmee de developer software ontwikkelt en beheert. In de basis valt zo’n stack in te delen in twee delen: De hosting en de programmatuur. 

  • De hosting van een stack zijn de onderdelen waar de applicatie op draait. De database servers, web servers en load balancers. Dit is als het ware de infrastructuur van de stack.

  • De programmatuur van een stack bestaat uit onderdelen die gebruikt worden om de software mee te realiseren. Dit zijn de programmeertalen en frameworks waarmee gebouwd wordt.

Onze basiselementen

Het ontwikkelen van onze software doen we zelf. Van begin tot eind. En daarnaast beheren we ook zelf de hosting van onze producten. Wat de gebruiker van onze producten niet ziet maar wat wel een essentieel onderdeel is om programma’s draaiende te houden, zijn de servers. Die hebben wij uiteraard zorgvuldig gekozen. 

Voor onze webservers maken wij gebruik van NGINX. Dit doen we niet alleen omdat NGINX bekendstaat om zijn stabiliteit, sterke resultaten en vele mogelijkheden. Ook sluit deze HTTP-server het best aan op PHP – de programmeertaal waar we veel van onze webapplicaties in ontwikkelen. Er zijn natuurlijk alternatieven, zoals Apache, die compatibel voor ons kunnen werken. Maar het voordeel van NGINX is dat het weinig overhead heeft: het is ontwikkeld voor hoge prestaties en laag geheugengebruik.

Onze database servers zijn uitgerust met MySQL. Dit propriëtair open source-managementsysteem voor relationele databases is een uitstekende keuze voor data-gedreven webapplicaties ontwikkeld in PHP. MySQL schaalt van kleine websites tot gigantische back-end systemen en biedt de mogelijkheid om een rijke set aan data veilig en efficiënt op te slaan en uit te lezen. Een goede keuze die aansluit bij onze missie en visie, dachten wij zelf. 

Eigen beheer

De servers houden wij zelf in beheer, maar dat doen we virtueel en bij een partner die de fysieke servers duurzaam beheert. Op deze manier hoeven wij ons niet druk te maken over het datacenter, maar houden we wel de controle over onze software. Moet er bijvoorbeeld een bug opgelost worden of een update worden doorgevoerd, dan kunnen wij dit direct zelf doen. Zo zijn we wat dat betreft niet afhankelijk van een derde partij voor ondersteuning en kunnen we binnen onze stack de programmatuur en hosting nauw met elkaar integreren.

Dichtbij en veilig

Een derde element wat meespeelt in onze keuze is de locatie van de servers. Daarvoor kiezen we heel bewust voor datacenters in Europa, en dan bij voorkeur in Nederland. Dat heeft verschillende redenen. Zo is hier de wetgeving en bescherming omtrent privacy goed geregeld. Daarmee nemen we onze opdrachtgevers in bescherming. Ook zijn bijna al onze opdrachtgevers in Nederland gestationeerd. En door de infrastructuur dicht bij hen te houden, scheelt dit in latentie (vertraging in data-overdracht).

Voor extra veiligheid hebben we voor elke opdrachtgever een eigen omgeving. Dat kan je ook zien als extra service. Het geheugenverbruik van de één heeft nu geen invloed op de resultaten van de ander. En op deze manier is iedereen veel beter beschermd tegen eventuele datalekken. Nóg een extra voordeel is dat wij op deze manier de servers per klant kunnen opschalen of finetunen voor de applicaties die er op draaien.

Precies wat we willen

Zoals gezegd staan efficiënt, veilig en duurzaam werken bij ons voorop. Altijd met het oog op persoonlijke en snelle service. Onze stack sluit daar bij aan: we bewaken de privacy van opdrachtgevers, behouden maximale handelingssnelheid, kunnen snel schakelen en opschalen én werken op een verantwoorde manier. En dat is precies wat we willen. De programmatuur van onze stack sluit hier naadloos op aan. Daarover meer in deel twee van deze tweeluik. 

Na het lezen van deze blog toch nog vragen over onze hosting of de keuzes die we maakten? Geen probleem! Neem gerust contact op met Jasper. Hij vertelt je er alles over.

Dit is het eerste deel van een tweeluik over onze stack. In deel twee vertellen we alles over onze programmatuur en de keuzes die we daarin maakten.

Jasper Jorna, Lead developer & DevOps
Jasper Jorna
Lead developer & DevOps

Bij MSML staan we voor je klaar.

Kan jouw organisatie ook slimmer, sneller of efficiënter werken?