Wij ontwikkelen hybride mobiele apps met Ionic

In 2013 was MSML een van de eerste bedrijven in Nederland die het Ionic framework ontdekten. Sindsdien hebben we talrijke projecten uitgevoerd waarbij we apps voor mobiele telefoons of tablets ontwikkelden. Het Ionic framework vormt zodoende een belangrijk onderdeel in onze mobiele applicaties. Hoog tijd om je te vertellen waarom wij verliefd zijn op dit framework.

Over Ionic

Het was 2013 toen Max Lynch, Ben Sperry en Adam Bradley de eerste versie van het Ionic framework lanceerde. Ionic werd gebouwd bovenop AngularJS en Apache Cordova. Oorspronkelijk was Ionic vooral bedoeld om ontwikkelaars in staat te stellen snel voor meerdere platformen te bouwen. Volgens Ionic werden er in 2015 meer dan 1,3 miljoen apps gebouwd met behulp van het Ionic framework.

Ionic gebruikt Cordova om toegang te krijgen tot de native telefoonfuncties van de gebruiker. Denk bijvoorbeeld aan de camera en GPS gegevens. Ionic gebruikt die gegevens vervolgens in de hybride apps die MSML er mee ontwikkelt. Het voordeel van deze aanpak is dat we in 1 keer een app ontwikkelen die op meerdere platformen gebruikt kan worden zoals Apple iOS en Google Android.

De zogenaamde hybride mobiele apps zijn kostenefficiënter en doorgaans sneller te ontwikkelen dan native apps. Bovendien zijn de functionaliteiten die in hybride apps worden ondersteund zeer geschikt voor zakelijke toepassingen. Onze apps kunnen eenvoudig gedownload worden via de Google Play store of de Apple App store. Wil je jouw app alleen uitgeven voor collega’s of klanten? Dan bieden we hiervoor een afgeschermde download en update mogelijkheid.

Momenteel maken we gebruik van Ionic 4 als stabiele basis voor onze mobiele apps. Ionic 4 kenmerkt zich in de eerste plaats door betere prestaties. Gebruikers zullen merken dat de apps veel sneller laden wanneer ze op de nieuwste versie zijn ontwikkeld. Bovendien is het voor de developers makkelijker geworden om zogenaamde builds te doen, waardoor het ontwikkelwerk vlotter verloopt.

Community

Ionic heeft een snel groeiende community, maar is nog relatief klein in vergelijking met Laravel. Daar staat tegenover dat de rol van MSML veel prominenter is. Vooral in Nederland is MSML uitgegroeid tot een van de kartrekkers in de gemeenschap. Zo waren we de gastheer van hét community event ‘Ionic Nederland’. Tijdens deze bijeenkomst voor ontwikkelaars uit het hele land legden we direct verbinding met Ionic HQ om bij te praten. Sinds de zomer van 2018 beheert collega Mike de Ionic startpagina. Later dat jaar publiceerde wij een database migratie package die andere ontwikkelaars gratis kunnen gebruiken in hun projecten.

Mike Schoneveld, Technical Director
Mike Schoneveld
Technical Director

Meer informatie?

Graag laten wij zien hoe wij te werk gaan.

Lees meer over Mobiele apps

Bij MSML staan we voor je klaar.

Kan jouw organisatie ook slimmer, sneller of efficiënter werken?