Wij ontwikkelen webapplicaties met Laravel

Bij MSML ontwikkelen we sinds 2012 vrijwel al onze webapplicaties op basis van het PHP Framework Laravel. In Nederland zijn we een van de early-adopters van deze technologie. Laravel vormt een belangrijke bouwsteen in onze software. Daarom vertellen we hier graag meer over in begrijpelijke taal.

Over Laravel 

Laravel is ontwikkeld door Taylor Otwell in een poging om een aantrekkelijk alternatief te bieden voor het CodeIgniter framework dat hij destijds gebruikte. CodeIgniter voorzag niet in standaard ondersteuning voor bijvoorbeeld het inloggen of registreren van gebruikers. Met de toenemende vraag naar veilige applicaties zag Otwell hier ruimte voor zijn plannen met Laravel.

Het zou nog tot juli 2011 duren voor de eerste versie van Laravel het licht zag, nadat een maand eerder de beta versie uit kwam. Hoewel Laravel ‘out-of-the-box’ meer bood dan CodeIgniter, was Laravel door het ontbreken van zogenaamde controllers geen echt MVC framework. MVC staat voor model-view-controller en omschrijft een technische architectuur voor de opbouw van een applicatie in 3 delen.

Inmiddels zijn we toe aan Laravel 5. Deze versie kwam al in 2015 uit en heeft sindsdien de nodige veranderingen ondergaan. In het voorjaar van 2019 kwam de laatste minor versie (5.8) uit. Diverse trends en nieuwe inzichten waaronder het modulair bouwen zijn tegenwoordig standaard onderdeel van het framework. Inmiddels zit het framework vol met functies die het – volgens een onderzoek van SitePoint – tot het meest populaire PHP framework maken. Wij volgen de ontwikkelingen van deze sector op de voet en schrijven daar een trendrapport over.

Community

Invloedrijke frameworks verkrijgen vaak snel een grote groep loyale gebruikers. Deze ontwikkelaars zijn trots op wat ze maken en delen hun kennis met andere belangstellenden. De Laravel community of gemeenschap is – samen met MSML – actief op bijvoorbeeld het Laravel forum en tijdens de grote events. Nederland heeft een bijzondere relatie met Laravel, omdat in Amsterdam sinds een aantal jaar Laracon wordt georganiseerd. Het Europese broertje van Laracon in de VS.

Open-source

Laravel is een open-source PHP framework. Dat betekent dat ontwikkelaars toegang krijgen tot de broncode. Om te garanderen dat zij deze ook mogen aanpassen voor hun doeleinden is de broncode bij Github ondergebracht onder een MIT-licentie. Deze licentie stelt zeer beperkte eisen aan het gebruik en geeft zodoende alle ruimte om de code te gebruiken voor creatieve en zakelijke doeleinden.

Mike Schoneveld, Technical Director
Mike Schoneveld
Technical Director

Meer informatie?

Graag laten wij zien hoe wij te werk gaan.

Lees meer over Webapplicaties

Bij MSML staan we voor je klaar.

Kan jouw organisatie ook slimmer, sneller of efficiënter werken?