Android app

Een Android app ontwikkelen

Wanneer je een mobiele applicatie gaat ontwikkelen kun je niet om Android heen. Het mobiele besturingssysteem van Google is veruit het grootste platform ter wereld. Waar moet je allemaal aan denken als je een app gaat bouwen? In dit artikel vertellen we je alles over wat je moet weten over de gebruikers, de functies én de toekomst van Android.

Versie en functies

Google staat er om bekend zijn versies van Android smakelijke namen mee te geven in alle major releases. Android 9 (Pie) is de nieuw geïntroduceerde versie en de opvolger van Android 8 (Oreo). De allereerst editie van Android had helemaal nog geen codenaam en verscheen op 23 september 2008.

Anders dan bij iOS is Android beschikbaar voor andere fabrikanten. Merken als Samsung, Huawei, OnePlus en zelfs Nokia maken gebruik van Google’s technologie. De meeste van hen ontwikkelen een zogenaamde ‘skin’ om de uitstraling aan te passen, maar onder de motorkap is de software gefundeerd op Android.

Er is nog een verschil met Apple’s iOS. Google voorziet niet alle gebruikers van gratis major updates. Dit zijn de versies waarbij het nummer in de eerste positie verandert. Koop je echter een toestel van Google zelf – bijvoorbeeld uit de Pixel serie – dan krijg je die updates wél.

Google Assistant

Google beschikte al jaren over een van de beste speech-to-text oplossingen. Daarom is het opvallend dat het zo lang heeft geduurd voor deze stemcommando’s konden worden gebruikt voor interactie met je smartphone. Apple was met Siri haar tijd ver vooruit, maar inmiddels heeft Google in korte tijd zijn voorsprong herpakt. In de wedloop om de beste spraak assistent biedt Android veruit de meest uitgebreide ondersteuning.

Net als bij Siri is het mogelijk om je telefoon eenvoudige vragen te stellen, of opdrachten te laten uitvoeren in populaire apps. Google biedt voor ontwikkelaars echter een geavanceerde ontwikkelset (SDK) om zelf met Google Assistant aan de slag te gaan. Hierdoor is het voor bedrijven interessant om de stembediening te gebruiken voor een “menselijke” interactie met de gebruikers. KLM loopt hierin voorop en laat Android gebruikers tickets bestellen met hun stem. Apple werkt hard aan de SiriKit om vergelijkbare ondersteuning te bieden, maar deze service biedt voorlopig minder functionaliteiten.

Marktaandeel

Tot het moment dat Android werd geïntroduceerd werd de markt gedomineerd door Symbian, een samenwerkingsverband tussen Nokia, Ericsson, Panasonic en Samsung. In 2008 beschikten de fabrikanten met dit platform samen over meer dan de helft van de totale markt. Andere grote spelers waren Blackberry (16,6%) en Windows Mobile (11,8%). Apple bezette met 8,2% nog een bescheiden vierde plaats in de lijst van grootste mobiele operating systems volgens Gartner.

Er zijn diverse theorieën over waarom de aanbieders uit die tijd het niet hebben gered, maar duidelijk is dat niemand zo’n goede strategie had als Google. Terwijl de fabrikanten ruzieden om wie nou eigenlijk de baas was, stelde Google Android aan hen beschikbaar. Steeds meer partijen stapten over op het systeem en Android groeide als kool.

Momenteel beschikt Google met Android over een marktaandeel van 77,3% op mobiele apparaten wereldwijd. Dat is flink hoger dan de 61,5% marktaandeel in Nederland volgens Statcounter eind augustus 2018. Dit heeft alles te maken met de populariteit van Apple in ons land.

Android tablet apps

Android is enorm belangrijk voor de fabrikanten van tablets. Vooral Samsung tablets beschikken vrijwel allemaal over het Android besturingssysteem. Toch is op deze markt de concurrentie groter. Vooral door de invloed van Microsoft die – anders dan bij de smartphones – in deze sector wel goed vertegenwoordigd is.

Een Android app voor tablets is in grote mate gelijkwaardig aan een app voor je smartphone. Toch is het zinvol om hier variaties in te maken. Een tablet app kan worden geoptimaliseerd voor het grotere schermformaat, waardoor je bijvoorbeeld makkelijker kunt multitasken.

Apps ontwikkelen voor Android

Wij zijn ijzersterk in het ontwikkelen van Android applicaties voor smartphones en tablets. Sterker nog, omdat wij hybride applicaties ontwikkelen is jouw app ook direct beschikbaar voor iOS. Zo dek je direct het overgrote deel van de markt, terwijl je kosten voor de ontwikkeling en onderhoud laag zijn. Wil je meer weten? Neem direct contact met ons op!

Mike Schoneveld, Technical Director
Mike Schoneveld
Technical Director

Meer informatie?

Graag laten wij zien hoe wij te werk gaan.

Lees meer over Mobiele apps

Bij MSML staan we voor je klaar.

Kan jouw organisatie ook slimmer, sneller of efficiënter werken?