Wij ontwikkelen hybride mobiele apps met Ionic

In 2013 was MSML een van de eerste bedrijven in Nederland die het Ionic framework ontdekten. Sindsdien hebben we talrijke projecten uitgevoerd waarbij we apps voor mobiele telefoons of tablets ontwikkelden. Het Ionic framework vormt zodoende een belangrijk onderdeel in onze mobiele applicaties. Hoog tijd om je te vertellen waarom wij verliefd zijn op dit framework.

Over Ionic

Het was 2013 toen Max Lynch, Ben Sperry en Adam Bradley de eerste versie van het Ionic framework lanceerde. Ionic werd gebouwd bovenop AngularJS en Apache Cordova. Oorspronkelijk was Ionic vooral bedoeld om ontwikkelaars in staat te stellen snel voor meerdere platformen te bouwen. Volgens Ionic werden er in 2015 meer dan 1,3 miljoen apps gebouwd met behulp van het Ionic framework.

Ionic gebruikt Cordova om toegang te krijgen tot de native telefoonfuncties van de gebruiker. Denk bijvoorbeeld aan de camera en GPS gegevens. Ionic gebruikt die gegevens vervolgens in de hybride apps die MSML er mee ontwikkelt. Het voordeel van deze aanpak is dat we in 1 keer een app ontwikkelen die op meerdere platformen gebruikt kan worden zoals Apple iOS en Google Android.

De zogenaamde hybride mobiele apps zijn kostenefficiënter en doorgaans sneller te ontwikkelen dan native apps. Bovendien zijn de functionaliteiten die in hybride apps worden ondersteund zeer geschikt voor zakelijke toepassingen. Onze apps kunnen eenvoudig gedownload worden via de Google Play store of de Apple App store. Wil je jouw app alleen uitgeven voor collega’s of klanten? Dan bieden we hiervoor een afgeschermde download en update mogelijkheid.

Momenteel maken we gebruik van Ionic 3 als stabiele basis voor onze mobiele apps, maar Ionic 4 is onderweg. Wij testen inmiddels met de beta van Ionic 4 en volgen de ontwikkelingen op de voet.

Community

Ionic heeft een snel groeiende community, maar is nog relatief klein in vergelijking met Laravel. Daar staat tegenover dat de rol van MSML veel prominenter is. Vooral in Nederland is MSML uitgegroeid tot een van de kartrekkers in de gemeenschap. Zo waren we de gastheer van hét community event ‘Ionic Nederland’. Tijdens deze bijeenkomst voor ontwikkelaars uit het hele land legden we direct verbinding met Ionic HQ om bij te praten. Sinds deze zomer beheert collega Mike de Ionic startpagina. Later dit jaar publiceren wij een database migratie package die andere ontwikkelaars gratis kunnen gebruiken in hun projecten.

Open-source

Ionic is een open-source SDK, oftewel een Software Development Kit. De broncode is via Github beschikbaar voor ontwikkelaars onder een MIT-licentie.

Sinds kort heeft het ook een betaalde (pro) versie. Voor grote en complexe projecten kan een pro-licentie interessant zijn. MSML onderzoekt samen met opdrachtgevers of Ionic Pro voor hen een interessante optie is.

Fieldsales SRM applicatie

Senior rayonmanagers bij Unilever willen de waarde van hun merk op een slimme manier vergroten. Met de Ionic SRM app kunnen zij beter en gemakkelijker promoties verkopen en hun merkverhaal versterken.

De mobiele applicatie zorgt er voor om overal snel en effectief te werken. MSML ontwikkelde met het Ionic Framework de SRM app.

Ionic mobiele app
Bram MSML

Wij realiseren graag samen jouw volgende project

Neem vrijblijvend contact op