De Ionic 4 Beta is eindelijk hier

Door Mike Schoneveld - 25 July 2018

Bij MSML ontwikkelen we hybride mobiele apps. Daarvoor maken we gebruik van het Ionic Framework. Ionic stelt ons in staat om op eenduidige wijze applicaties te bouwen voor alle grote platformen. Reuze efficiënt in zowel de kosten voor de bouw, als het beheer en veiligheid. Na bijna een jaar hard werken is deze week de beta van Ionic 4 vrijgegeven. Hét moment waar wij lang naar uit hebben gekeken.

Wat is er allemaal nieuw in Ionic 4

Ionic 4 kenmerkt zich in de eerste plaats door betere prestaties. Gebruikers zullen merken dat de apps veel sneller laden wanneer ze op de nieuwste versie zijn ontwikkeld. Bovendien is het voor developers makkelijker geworden om zogenaamde builds te doen, waardoor het ontwikkelwerk vlotter verloopt.

De afgelopen tijd heeft Ionic flink geïnvesteerd in de mogelijkheden om de uitstraling van applicaties eenvoudiger en met meer mogelijkheden te kunnen realiseren. De aansluiting op de verschillende frameworks is verbeterd en er is compleet nieuwe documentatie beschikbaar. Ondanks alle vernieuwingen noemt Ionic de overstap naar versie 4 de eenvoudigste major upgrade ooit.

Onder de motorkap

Ionic 4 is helemaal opnieuw opgebouwd waarbij gebruik is gemaakt van standaard Web API’s. Ieder component zit nu zodanig in elkaar dat het volledig voldoet aan de standaarden voor webcomponents. Dit houdt het toekomstbestendig door volledig te vertrouwen op de afhandeling die browsers out-of-the-box ondersteunen. Om bestaande componenten aan te passen heeft Ionic een tool gemaakt genaamd Stencil. Deze is voor ontwikkelaars gratis beschikbaar.

Ionic is al vanaf het begin in een vurige liefdesrelatie verwikkeld met Angular. Oorspronkelijk gekozen vanwege de sterke component API en de focus om als basis voor grote webapplicaties te dienen. Toch was het oorspronkelijke doel van Ionic om vooral een UI framework te zijn dat werkt met iedere technologie. Dat is nu mogelijk.

Wat is een beta release eigenlijk?

We zijn toe aan de 4de versie van Ionic, sinds de introductie van het framework in 2013. Eigenlijk is het een stuk software die ontwikkelaars als MSML in staat stelt om zelf op dat fundament verder te bouwen. De beta versie van Ionic zit bomvol met nieuwe functionaliteiten waar wij met veel belangstelling op hebben gewacht.

Onlangs sprak Justin Willis van Ioniq HQ nog via een livestream over alles wat we in deze versie konden verwachten. Dankzij de beta release kunnen we nu zelf gaan proefdraaien met Ionic 4. Door onze bevindingen weer terug te geven aan Ionic HQ werken we samen aan de stabiele release die later in dit jaar zal volgen. Lees ook eens ons artikel “Wat is eigenlijk een softwareversie” als je meer wil weten over releases.

Mike Schoneveld, Technical Director
Mike Schoneveld
Technical Director

Bij MSML staan we voor je klaar.

Kan jouw organisatie ook slimmer, sneller of efficiënter werken?