Wat is eigenlijk een softwareversie?

Door Marcel Letink - 5 July 2018

Wanneer software zoals het Ionic Framework of Laravel een grote gebruikersgroep heeft is het gangbaar om niet zomaar een nieuwe softwareversie over het hek te gooien. Immers, ontwikkelaars als MSML bouwen hun software op deze fundamenten. Daarom doorloopt een grote ‘release’ in veel gevallen een aantal stadia waarbij de gebruikersgroep nadrukkelijk betrokken wordt. Dit zijn de fases die je regelmatig zult hebben gehoord.

Pre-alpha

De pre-alpha fase omvat al het werk in een software project voordat men met testen begint. Denk aan het inventariseren van de wensen, het ontwerpen van de software tot het daadwerkelijk ontwikkelen.

Alpha

In de alpha fase start men met het testen van de software. Veelal wordt er gebruik gemaakt van zogenaamde “white-box” technieken. Bij deze manier van testen wordt door de ontwikkelaars zelf gekeken naar de structuren en technische werking van de applicatie. Je kunt zeggen dat het hier gaat over de interne kant van de applicatie.

Vervolgens gaat men, meestal een ander team, black-box tests uitvoeren. Deze gaan over de functionaliteiten en de buitenkant van de applicatie. De overgang naar deze fase wordt de alpha release genoemd. De alpha versie is soms instabiel en er kan zich verlies van data voordoen. Ook is de software meestal nog niet volledig, omdat er nog functionaliteiten bij komen.

Beta

Als software in de beta fase aankomt bevat het in principe alle functionaliteiten voor de aankomende release, maar bevat het nog een onbekend aantal bugs. In dit stadium kan de software wat traag aanvoelen en soms vastlopen. De beta fase richt zich vooral op het testen van de bruikbaarheid door de doelgroep. Dat maakt ‘betaware’ bij uitstek geschikt om te testen buiten de organisatie die het heeft gebouwd.

Ontwikkelaars noemen deze fase ook wel de preview of prototype versie. Als zogenaamde beta-testers gaan zij aan de slag met de nieuwe softwareversie en rapporteren bugs terug aan de partij die deze verder ontwikkelt. In sommige gevallen is er spraken van een open beta. Dan kan iedereen de versie downloaden en testen. Wanneer er sprake is van een closed beta dan is deze softwareversie alleen beschikbaar voor mensen die op uitnodiging van de ontwikkelaar toegang krijgen.

Release candidate

Na de beta fase volgt de zogenaamde release candidate. Dit is eigenlijk een beta versie die in potentie klaar is om uitgeleverd te worden. De versie omvat alle functionaliteiten, is uitgebreid getest en tenzij er nog grote problemen ontdekt worden gaat het product door naar de laatste stap. De release candidate wordt meestal nog wel geoptimaliseerd om sneller te werken. Bovendien is dit hét moment om de laatste zaken te documenteren zodat gebruikers en ontwikkelaars makkelijk met deze versie kunnen werken.

Deze softwareversie is klaar – Release

Uiteindelijk is de software stabiel, snel en gebruiksvriendelijk. Dan volgt de zogenaamde release. Deze versie van de software is nu ‘klaar’ en gaat door naar de onderhoudsfase. Bij een grote release hoogt het eerste getal van het versienummer doorgaans op. In het geval van de nieuwe versie van het Ionic Framework dat op 24 juli 2018 uit kwam, versie 4.0.0.

Marcel Letink, Managing Director
Marcel Letink
Managing Director

Bij MSML staan we voor je klaar.

Kan jouw organisatie ook slimmer, sneller of efficiënter werken?